Страници

петък, 25 март 2011 г.

Никога не е късно да се разгневиш


Доказа го блестящо 93-годишният Стефан Хесел със своята малка книжка „Разгневете се!” (Indignez-vous!). Издадена през октомври миналата година от почти неизвестното френско издателство Indigene editions, за шест месеца от мъничето (32 стр.) във Франция са продадени 1 700 000 екземпляра, а правата за превод са откупени от 25 страни по света. Досега.
С какво е толкова специална тази книга? Защо това есе с ярко изразена социална ангажираност се превърна в бестселър, оставил зад гърба си със стотици хиляди екземпляри дори отличените с най-престижни литературни награди книги във Франция? Отговорът е прост. С гнева си! Стефан Хесел, който е един от 18-те съставители на Всеобщата декларация за правата на човека от 1948 г., отстоява своята позиция в защита на онеправданите по света, в защита на ценностите, стоящи в основата на новия свят след победата над нацизма през 1945 г.

Бивш участник във Френската съпротива, оцелял от „лагерите на смъртта” Бухенвалд и Дора, по-късно дипломат в ООН, авторът на „Разгневете се” поставя под съмнение моралните ценности на съвременното общество, призовава за връщане към истинските устои на демокрацията и основополагащите принципи в Декларацията за правата на човека. Личната обществена ангажираност е по-ценна от всякога, за него борбата с бедността, опазването на планетата, вярата в „арабската пролет” нямат алтернатива...
Крайно левите тези на Хесел – за все по-голямата пропаст между бедни и богати, в защита на ромите и имигрантите във Франция, за запазване на извоюваните социални придобивки, против вездесъщата власт на парите, както и ясно изразената му позиция в защита на палестинците в Ивицата Газа предизвикват напълно противоположни и ожесточени мнения – от „Осанна” до „Разпни го”! Всъщност това е и неговата цел: „Пожелавам на всички вас, на всеки от вас да има мотив за гняв. Това е безценно. Когато нещо те разгневи, както аз бях разгневен от нацизма, тогава ставаш боец - силен и ангажиран”.
„Ако се гневим, нека го направим заедно”. Това е пътят. Но не пътят на жестокостта, а на съзиданието: „Убеден съм, че бъдещето принадлежи на ненасилието, на докосването между различните култури”. И поне досега безпрецедентният успех на книгата показва, че Стефан Хесел е намерил верния път към всеки от нас.
Stéphane Hessel, Indignez-vous! (Indigène éditions 2010), 32 p.

Няма коментари:

Публикуване на коментар