Страници

петък, 25 март 2011 г.

20 години Френски институт в България

За 20-годишнината на института ще бъдат подготвени 20 културни събития, на които символично ще бъдат запалени 20 свещи. Сред тях не бива да пропускате:

През 2011 г. Френският институт в България чества своята 20-годишнина. Той започва дейността си през 1991 г. с откриването на библиотека за френска литература и периодика, а през следващата година се организират първите езикови курсове и прожекции на френски филми. Постепенно институтът се превръща в любимо място за срещи на интелектуалци, научни работници, киномани, студенти, ученици, предоставяйки възможността на всички франкофони да се докоснат до различните проявления на една от най-богатите световни култури.
Една година след своето основаване, през 1992, институтът създава Програма „Витоша”. Нейната цел е да подпомага българските издатели за публикуване на български език на френски автори, пишещи във всички области – литература, философия, техника и наука. Благодарение на отпусканите средства по тази програма на нашия книжен пазар се появяват както утвърдени френски автори, така и по-непознати имена, като в цифри равносметката е: отпуснати средства за 100 български издателства, публикували общо над 900 книги.
За 20-годишнината на института ще бъдат подготвени 20 културни събития, на които символично ще бъдат запалени 20 свещи. Сред тях не бива да пропускате:

Април-май. „Първата фотографска кампания в България и на Балканите (1913- 1918 г.). Изложба в Националната художествена галерия. Притежание на музея Албер Кан – Париж.
Септември. Фестивал на френското кино с широка палитра от нови филми. Рестроспекция на Клод Шаброл.
Ноември. За първи път в София „Месец на фотографията” – куратор Иво Хаджимишев.
9 декември. Софийска опера – Големите френски опери. „Робер Дявола” от Джакомо Майербер (1831 г.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар